از لحاظ ریختشناسی، دستهبندی زعفران از طریق مشخصهها و ریخت برگ، کلاله، خامه، گلبرگ، کاسبرگ، پیاز (سوخ) و چمچهٔ آن انجام میگیرد.
مشخصات گلبرگ: برگ زعفران معمولاً از ۱سانتیمتر تا۴ سانتیمتر میباشد، زعفران برگهای نوک تیز دارد که روی آنها تیرهتر و زیر شان روشنتر است. شدت این تفاوت در گونههای مختلف متفاوت میباشد. ضخامت برگ هم ممکن است در ارقام مختلف زعفران مانند خزری، زاگرسی، سفید، بنفش، زیبا و جوقاسم کم یا زیاد باشد.
کُلاله: مهمترین بخش گل زعفران است که «زعفران» از آن بدست میآید. «کلاله» به بخشهای مختلف «سَرگل»، «پوشال»، «دسته»، و «کُنجه» تقسیم میشود. مرغوبترین زعفران از «سرگل» کلاله بدست میآید که سرخترین بخش آن است. رنگ کلاله که به میزان کارتنویید و لیکوپن موجود در آن بستگی دارد.
ساختار کلاله، خامه، عرض دهانه و رنگ لبه انتهایی کلاله همگی، بسته به گونههای متفاوت، متفاوت می باشد.
خامه: زردرنگ است که در برخی گونهها مانند زعفران خزری بسیار پررنگ و در گونههایی دیگر مانند زعفران زاگرسی کمرنگ تر میباشد. این تفاوت رنگ به نسبت کارتنویید موجود در آنگونه بستگی دارد.
برگ: هر کدام ۳ تا و ضخامت آنها نیز میتواند کم تا زیاد باشد.
سوخ (پیاز): شکل عمومی سوخ میتواند بیضوی پخ، لوزی، تخممرغی، دایرهای یا بیضوی پهن باشد. شکل سوخ از لحاظ استفادهٔ بازار از صفات بسیار مهم آن میباشد.
پیاز زعفران دارای الیاف قهوهایرنگ است که در برخی گونهها بسیار فشرده و در گونههایی دیگر کمپشتتر میباشد و از ورای آن رنگ سفید پیاز به وضوح دیده می شود.
چَمچه: اولین اندامی است از زعفران که به محض جوانه زدن و به شکل برگی سوزنی در سطح خاک دیده میشود. اندازه آن در گونه های مختلف متفاوت است.
عسل زعفرانی 500گرم صادراتی
غنچه گل محمدی 100 گرم صادراتی
نبات چوبی زعفرانی 10 عددی
نبات چوبی زعفران پاش 6 عددی
زرشک پفکی 250 گرم صادراتی
شربت زعفران 650 گرم
زعفران پودر 1.5 گرم کپسولی
زعفران کادوئی گل مرغ کوچک