پرورش زعفران گلخانه ای به روش ایروپونیک (بدون خاک)
کشور ایران با بیش از ۹۰ درصد از تولید جهانی زعفران ، بزرگترین تولید کننده و صادر کننده زعفران در دنیا به شمار می رود. لذا تولید و ارائه محصولی با کیفیت مطلوب و بر اساس نیاز و انتظارات مشتری و بازار می تواند موجب توسعه پایدار تجارت زعفران شود.
قبل از ورود به کسب و کار کشت گلخانه ای زعفران نیاز به اطلاعات اولیه و کلی از قبیل :
سیستم کلی طرح پرورش زعفران گلخانه ای ( ایروپونیک یا بدون خاک) – مزایا و معایب طرح پرورش زعفران گلخانه ای در مقایسه با کشت مزرعه ای – متراژ مورد نیاز جهت شروع – آب و خاک مناسب زمین – امکانات و لوازم مورد نیاز گلخانه زعفران – بازدهی و سود و سرمایه مورد نیاز را دارید تا بتوانید تصمیم درستی بگیرید.
سیستم کلی زعفران گلخانه ای( ایروپونیک یا بدون خاک)
در روش کشت گلخانه ای زعفران (بدون خاک) که ابتکار کشور چین و فردی به نام ژائوجی بوده است، بایستی ابتدا پیازهای زعفران را در ماه های خرداد الی تیرماه و یا هفته اول مرداد ماه (چنانچه پیاز متعلق به منطقه ی سردسیری باشد) تهیه کنید.
البته بهترین زمان جهت تأمین و خرید پیاز خردادماه می باشد زیرا پیازهای زعفران در خواب کامل به سر می برند. در خردادماه نقل و انتقال و جابجایی ها پیاز در گل انگیزی و تشکیل گل در قسمت های مرکزی پیاز تأثیر منفی و شوک ایجاد نمی کند.
پس از تهیه پیاز، آن ها را در شرایطی که تهویه و رطوبت مناسب و نور کنترل شده دارد، نگهداری می کنند و در اواسط مرداد ماه الی اول شهریورماه پس از ضدعفونی و پاکسازی پیازهای زغفران را به مکان پوشیده (گلخانه) منتقل می کنند و در طبق های چوبی در سایزهای دلخواه چیده می شوند.
در طول 3 ماهی که پیازها در گلخانه قرار دارند و کشت اصلی شروع می شود کنترل هایی از قبیل نور ، دما و رطوبت روی آن ها اعمال می شود و در نهایت اواسط یا آخر آبان ماه گلچینی انجام شده و پس از آن پیاز ها به زمین منتقل می شوند.
در فاصله آذر ماه الی انتهای اردیبهشت ماه تحت تیمارهایی خاص به لحاظ کود آبیاری و محلول پاشی قرار می گیرند (سوای غنی سازی خاک) و این چرخه ی انتقال از گلخانه به زمین و از زمین به گلخانه همه ساله تکرار می شود.
مزایا و معایب طرح پرورش زعفران گلخانه ای در مقایسه با کشت مزرعه ای
مزایا
- قابل کشت در سراسر ایران و دنیا (به غیر از زمین هایی که غرقاب هستند)
- قابل اجرا در متراژ های پایین
- مصرف آب کم
- نیروی کاری کم
- کنترل شرایط جوی که بر روی گلدهی و گیاه اثر منفی و مخرب دارد که باعث می شود محصول با کیفیت تری به نسبت مزرعه ای تولید کنید.بنابراین می توانید محصولتان را با قیمت بالاتری به فروش برسانید.
- عملیات برداشت بسیار آسان گل زعفران
- تولید محصولی با کیفیت بسیار بالا به لحاظ شکل ظاهری محصول (طول رشته ی کلاله ی بیشتر و قلم درشت تر) و نیز به لحاظ کیفیت رنگ، طعم و عطر که متأثر از سه فاکتور پیروکسین- کوروپیروکسین و سافرانال می باشد، بالاتر است
معایب
- با توجه به اینکه فرآیند کشت گلخانه ای زعفران به صورت تلفیقی از گلخانه و زمین میباشد،بزرگترین ایرادی که میتوان به این نوع کشت گرفت،در زمان انتقال به خاک میباشد که برای هر صد متر گلخانه تقریبا بین ۳تا ۵ هزار متر زمین مورد نیاز میباشد.
- پیاز در آذرماه پس از دوره گلدهی برای تغذیه باید به زمین منتقل شود. که این نقل و انتقالات هزینه نسبتا بالایی دارد.
توجه داشته باشید هرچه تغذیه پیاز، آبیاری و محلول پاشی در زمانی که زیر خاک هست،با دقت بیشتری انجام شود،در زمان برگشت به گلخانه شما دارای میزان بیشتری کلاله خشک میباشید.
متراژ مورد نیاز گلخانه و زمین
ابتدا نیاز به یک فضای سرپوشیده می باشد. متراژ و ابعاد فضا می تواند متفاوت باشد که به صورت معمول از ۱۵۰ متر فضا استفاده می کنند.از هر سازه ای (ساختمان آجری – گلی – سیمانی – کاه گلی و مشمایی می توان استفاده کرد).
اولین و مهمترین عامل موفقیت در هر کسب و کاری داشتن اطلاعات فنی و تکنیکی آن کسب و کار است که می توانید این تکنیک ها و اطلاعات را از طریق دو راه کسب کنید: یا از طریق کار اموزی در آن کسب و کار یا اگر متخصصان آن حوزه دوره های اموزشی برگزار می کنند اطلاعات مورد نظر را از این طریق فرا گیرید.
منبع : https://medium.com
عسل زعفرانی 500گرم صادراتی
غنچه گل محمدی 100 گرم صادراتی
نبات چوبی زعفرانی 10 عددی
نبات چوبی زعفران پاش 6 عددی
زرشک پفکی 250 گرم صادراتی
شربت زعفران 650 گرم
زعفران پودر 1.5 گرم کپسولی
زعفران کادوئی گل مرغ کوچک